Sortides a l’exterior. Camins d’aprenentatge

Fem una sortida de descoberta de l’entorn: les gallines, els horts i camps, el bosc, els veïns, el parc, la plaça…

El contacte amb la natura i el nostre entorn proper és un dels eixos principals del projecte, per això les sortides a l’exterior són freqüents.

Els passejos permeten a l’infant obrir-se de manera cuidada i progressiva al món, apropiar-se’n i sentir-se’n part de forma segura. Jugar a la natura permet que l’infant visqui de forma més intensa el ritme de les estacions. La natura és una font inesgotable d’estímuls que respecten i afavoreixen el desenvolupament saludable dels infants.  Passar temps a la natura ens rodeja de bellesa, de ritme, de connexió conscient amb l’aquí i l’ara, i afavoreix els processos d’aprenentatge dels infants.

L’exterior és el món i tot el què aprenem ho fem sobre el món. A fora hi trobem els colors, les lleis físiques, art, geografia, llenguatge, càlcul, moviment, música…. I tots els beneficis de l’aire lliure. Els infants a fora se senten lliures, omplen l’espai amb el seu cos, els seus jocs i la seva veu; s’amaguen, s’atrapen, rodolen, creen, s’enfilen, seuen, salten, tiren troncs…

Convivim a diari amb la natura. Els arbres, la terra, el vent… ens ofereixen recursos educatius il·limitats. Una fulla, una pedra, una ploma o una branqueta, poden oferir infinites invitacions per aflorar mil i una emocions.

Els infants aprene a través de l’experiència sensorial i l’habilitat per moure el cos. Hi ha pocs espais que proporcionin una varietat d’experiència tan àmplia com els entorns naturals, en els que poden enfilar-se, reptar, rodar, córrer, excavar, amagar-se… de forma lliure.

El lloc dels infants és la natura, i no només pel desenvolupament motriu que permet sinó perquè els nodreix d’una forma indescriptible que a ulls físics és difícil de veure. El bosc és un espai de descoberta, de confrontació amb els elements i els propis límits.

Estar a l’aire lliure, estar a la natura, ens ajuda a sentir-nos més integrats al món natural i també amb un mateix i entre nosaltres. Els elements de la natura (foc, terra, aigua, aire), per la seva senzillesa i la seva força ens ho faciliten, transportant-nos cap al nostre origen, la nostra essència.

Els donem l’oportunitat d’experimentar i explorar, sense oferir teories sobre allò que observen, es tracta de deixar-los lliures en l’experiència perquè la natura els parli.

Els jocs a l’aire lliure no contenen expectatives, ni estableixen formes de treball a priori; no hi ha en ells cap tipus de pressió i, per tant, d’estrès. No condicionen l’activitat infantil, la deixen lliure perquè imagini i construeixi. La natura ofereix múltiples possibilitats de joc, aventura i creació en un moment donat, i la promesa d’altres que arribaran en el futur. Gràcies a la sensació de llibertat poden submergir-se completament en la seva activitat, fluir i crear.

Les sortides d’Estels són una caixa de sorpreses, sempre sorgeixen noves preguntes i reptes fruit del contacte amb la vida. Ens endinsem als boscos i camps, ens quedem captivats amb els animals que trobem (pardals, insectes, gossos, gallines…). A més, Vilopriu ens ofereix un altre ventall d’experiències de gran valor: les passejades per dins del poble que ens permet el contacte amb el dia a dia dels veïns i dels diferents professionals que treballen al poble: escombriaires, paletes, jardiners…