ACOMPANYANTS

Neus Sousa Bastida

Vaig néixer l’any 1985, a Barcelona, tot i que he viscut la major part de la meva vida a l’Empordà, on em meravella la seva llum, els seus racons i colors. Dels records més bonics que guardo de la meva infantesa són aquells on la creativitat i la imaginació en el joc s’expandien sense fi. Des de petita, m’apassiona la natura, els cavalls i els infants, si hi estic a prop són dels llocs on em sento més a gust.

La meva trajectòria professional es va començar a definir quan em vaig formar en Magisteri d’Educació Especial a la Universitat de Barcelona. He treballat durant cinc anys pel Departament d’Ensenyament en escoles públiques de Barcelona i Girona, en grups d’infantil, primària, amb adults i en escoles d’educació especial.

Al 2010, coincidint que tornava a viure a l’Empordà, iniciava un camí que em portaria a conèixer de prop l’Educació Lliure i la Pedagogia Waldorf, d’on en vaig aprendre allò que va esdevenir per mi els fonaments per un acompanyament respectuós als infants. En aquests anys, em formava també en Coaching amb Cavalls, on recordo una etapa molt enriquidora de creixement personal i on començava a viure la meva vida amb més consciència i plenitud.

La curiositat i les ganes d’aprendre del que més m’apassiona m’ha portat en fer formació en Educació Viva, Pedagogia Waldorf, Mindfulness aplicat a l’educació, Acompanyament Emocional i des del 2021 sóc Facilitadora en Comunicació Respectuosa i Criança Positiva.

Amb 10 anys d’experiència en l’Educació Lliure, he col·laborat i coordinat diferents projectes educatius i amb el recorregut viscut, après i integrat segueixo vibrant i aprenent amb molt d’entusiasme el dia a dia amb l’acompanyament als infants i les seves famílies.

Deba Sedeño Lizarzaburu

M’agrada treballar amb les mans, cosir, pintar, cuinar, preparar rams de flors, recol·lectar pedres, petxines,… són coses em proporcionen plaer i calma.

Sempre m’ha agradat estar amb infants, cuidar-los i jugar-hi i tenia molt clar a què em volia dedicar professionalment. Per això vaig estudiar la carrera de magisteri i després el grau de pedagogia.

Amb 28 anys, després de ser mare de la Lucia, i de dedicar-me un any en exclusivitat a ella, vaig començar a treballar de mestra a l’escola pública. Poc desprès va néixer el meu segon fill, l’Aran, amb el que també vaig poder gaudir d’un any i mig de maternitat. Passat aquest temps de maternatge, vaig començar un temps de reflexió i escolta per per investigar i obrir-me altres portes en el mon educatiu.

La possibilitat de fer un voluntariat en un espai d’educació viva em va reafirmar la meva passió, acompanyar els infants, des de l’amor i el respecte.

Estar en presència amb ells vol dir aturar-se, observar cap enfora i també cap endins i d’aquesta manera connecto amb el meu ser profund, amb la meva nena i l’escolto igual que faig amb els infants que tinc al meu davant.

Estels m’ha fet connectar amb la il·lusió, l’entusiasme i les ganes de seguir estant a prop dels infants. Emprenc aquesta nova etapa amb moltes ganes, energia i amb un sentiment profund d’agraïment que la vida m’hagi ofert la possibilitat d’estar aquí.Laura Artacho

Soc la Laura Artacho. Vaig néixer a Girona i vaig ser criada i estimada pels meus pares i avis materns. Essent la germana gran de tres, la meva sensibilitat per la cura, l’atenció i la protecció vers als més petits se’m va despertar des de ben aviat. De forma innata, la meva ànima s’entregava als éssers vius que veia en estat d’indefensió.

Em considero gran amant de la naturalesa i els animals i m’encanta la sensació que em provoca estar en contacte amb la natura, connectant amb la meva pròpia essència.

El meu interès per la comunicació i la meva afició per la lectura em van portar a viure 4 anys a Barcelona per estudiar a la Universitat Autònoma. Sempre m’ha cridat l’atenció com cada ser s’expressa i es comunica amb els altres i la importància de cada paraula i cada gest. Als 23 anys em llicenciava en Periodisme, però després de treballar en diferents mitjans de comunicació i departaments de comunicació vaig sentir en ment, cos i esperit que aquell no era el meu camí, almenys ara, i que realment allò que em removia era la infància, la criança i l’educació.

Just en el mateix moment que vaig rebre aquesta revelació, el meu cos estava gestant l’Èric, el meu primer fill, molt desitjat i somiat. I va ser a partir d’aquell instant que vaig decidir iniciar una etapa de formacions que no s’ha aturat fins a dia d’avui.

Quatre anys després, va arribar la Cloe, la meva segona maternitat i amb ella una segona revolució a la meva vida personal i professional. Vaig conèixer l’existència de les mares de dia a Catalunya i vaig tenir molt clar que volia gestar A Casona, el meu tercer fill. Durant cinc anys vaig acompanyar infants i famílies des de casa, compartint moltíssims instants i aprenentatges amb cada un d’ells i també amb les mares i pares que van deixar empremta en mi.
CREADORS

Txell Verdaguer

Soc la Txell Verdaguer. Vaig trobar en la figura de les mares de dia una comunió de gran part dels meus interessos. La cura, la criança, la calma de la llar, el respecte, l’escolta i l’observació s’unien en aquesta feina que se’m revelava ideal.

Al llarg del camí que va portar-me fins a crear el projecte Estels, mare de dia Empordà, se m’anaven fent més presents records de quan era petita: una olor, una cançó o una paraula em connectaven amb les vivències de la meva nena interior.

He estat sempre en contacte amb el món dels infants, jugant-hi, cuidant-los i creixent (sempre creixent i en tots els sentits). He vist que la seva presència ha estat per mi una constant font d’energia vital. Em miro (admiro) amb entusiasme els infants, disposada a deixar-me sorprendre pels seus descobriments, que són alhora troballes per mi.

Vaig néixer i créixer en un racó d’Osona, a tocar del Ter, i seguint aquest riu vaig deixar la boira per passar una bona temporada a Girona i finalment arribar a l’Empordà. 

Les ganes de veure coses noves m’empenyen a viatjar tant com puc per conèixer i descobrir noves maneres d’entendre la vida i allà on vaig aprofito per fer una ullada a l’atenció que reben els infants, els seus jocs i les seves relacions.

Gaudeixo de les coses fetes a mà i més encara si les puc fer jo mateixa: teixir un mandala, fer-me una bossa o construir un joc de fusta. També m’agrada la cuina, m’interessa mirar-me aquest món des de perspectives que em permeten alimentar-me a nivell fins i tot emocional.

En aquest trajecte he après a valorar tot el que m’ha portat a ser qui sóc i on sóc ara, i sé que el punt de partida és haver estat al ventre de me mare i haver rebut tota l’atenció que em va dedicar (i que em segueix dedicant).

La meva maternitat, la nova etapa que es va engendrar el 2016, però imaginada i desitjada des de molt abans, em va permetre viure el projecte amb una mirada renovada.

El camí fet aquests anys, m’ha empès a visualitzar alguns canvis per seguir creixent. Estels va canviar d’ubicació el setembre de 2020 i un any més tard puc agrair l’arribada d’aquest equip d’acompanyants que ens agafa el relleu.

Dins d’Estels, segueixo donant suport als acompanyants. A més continuo organitzant tallers, oferint assessorament a famílies i participant en la formació de mares/pares de dia que ofereix Llars de Criança.

 

Eloi Roca

Fill d’en Joan i la Montse. Nascut a Osona. Com qui es deixa portar per la vida, amb els seus camins, trencants i dreceres, i amb la sort de tenir una gran companya de viatge, de pas segur i decidit, vaig convertir-me en pare de dia.

Les ganes de veure néixer Estels, un projecte en el que confiava i que ja m’estimava quan tot just era un esbós, em van portar a col·laborar-hi de manera natural. Al principi, donant-li forma; més endavant, amb un cop de mà quan calia; després, i de manera gradual, essent cada cop més present i participant en l’acompanyament dels infants.

Admiro l’entusiasme i perseverança dels nens. M’encanta veure com es concentren en un petit gest, repetit una i mil vegades, fins a donar-li una nova dimensió: un aprenentatge. Confio en aquesta energia interna que els mou i aprenc a ser pacient i a observar amb una mirada més afinada.

Estels m’ha ofert la possibilitat de repensar constantment la meva paternitat i des d’un inici he buscat noves maneres d’acompanyar la nostra filla i la resta d’infants que em ressonin i em permetin transmetre respecte i cura.

Combino la feina de pare de dia amb la música i l’escriptura, canals pel quals flueix el desig intern d’expressió que batega dins meu.

M’agrada viatjar, i intento que els viatges siguin en dues direccions: allunyant-me de casa, per conèixer, veure i sentir coses noves, i endinsant-me en mi mateix, per retrobar-me i connectar de nou amb tot allò que em mou.

Després d’aquesta etapa com a acompanyant de la llar de criança, i amb la subtilesa dels moments viscuts, segueixo fent néixer contes i cançons.

ASSOCIACIÓ DE FAMÍLIES D’ESTELS

L’associació neix el 2016 amb la intenció de fer anar un pas més enllà l’espai socioeducatiu d’Estels i agrupa les famílies que hi participen.