Estels va néixer com un espai que permetés als infants desenvolupar-se amb una mirada i un acompanyament respectuós, amb l’atenció i cura dels infants i les seves necessitats.

El projecte Estels s’inicià com un servei de mare de dia en una llar de criança el setembre del 2014 i, com els infants que acompanyem, s’ha anat transformant i creixent, respectant sempre la seva essència. Tot i que el projecte l’inicia la Txell, l’Eloi n’ha estat sempre una peça clau, primer treballant  en l’adaptació de la llar de criança, més tard donant suport en el moment dels àpats i les migdiades i finalment incorporant-se com a acompanyant.

El curs 2016/17 ens convertim en mare i pare de la nostra filla Tanit. Això ens fa sentir com una família de criança. Tot i aquesta transformació del projecte, seguim oferint un espai de cura i atenció, donant valor a l’amor, la creativitat, la naturalesa i el respecte cap a la infància i el seu desenvolupament natural.

Estels segueix transformant-se i el setembre de 2020 el projecte es trasllada a una nova ubicació, fet que ens permet disposar d’un espai exterior i interior més ampli i fem créixer el grup amb infants d’entre 2 i 6 anys. Podem valorar la incorporació d’infants menors de 2 anys segons la configuració del grup en el moment de rebre la demanda.

I aquest proper curs 2021/22 per les característiques de nombre d’infants, nombre d’acompanyants i tipus d’espai, parlarem d’Estels com a Espai de vida i joc enlloc de llar de criança. Tot i així continuem mantenint les baixes ràtios amb un màxim de 14 infants amb tres acompanyants. I en aquest moment agafen el relleu la Deba, la Laura i la Neus com acompanyants dels infants i les famílies, i l’Eloi i la Txell assumirem tasques de gestió i suport a l’equip d’acompanyants.

En aquesta evolució d’Estels com a espai de vida i joc, tenim molt en compte els nostres orígens com a llar de criança i servei de mare i pare de dia. Per això seguim donant importància perquè l’equip d’acompanyants siguin persones formades en l’atenció als infant amb pedagogies centrades en la persona.

I continuem tenint l’objectiu d’oferir una segona llar durant el temps que el pare i/o mare de l’infant no el pot atendre. Donant un servei personalitzat, professional i de qualitat des d’un entorn quotidià per respondre a la necessitat de conciliar la vida laboral i familiar.

Adaptem i equipem degudament els espais oferint un acompanyament respectuós i alegre, que segueix un ritme natural i tranquil.

A través de la vida en família, els infants comencen a omplir de sentit l’entorn físic que els envolta i s’endinsen en el món social i cultural on viuen.

Les característiques d’aquest servei fan que sigui més senzill observar, identificar i atendre les veritables necessitats de cada infant amb una resposta de qualitat. És així com vetllem pel seu benestar i contribuïm al seu desenvolupament tant en el camp físic (alimentació, higiene, descans) com emocional i social. Aquest tipus d’atenció facilita que la relació entre els infants es doni d’una manera més natural i fluïda.

Procurem que l’ambient sigui segur, acollidor i relaxat. Així s’afavoreix que sigui l’infant qui explori i descobreixi el món que l’envolta i que s’adoni del plaer que això suposa; d’aquesta manera es tenen en compte els seus ritmes interns i les seves necessitats autèntiques. Oferim un vincle afectiu proper i una relació de qualitat amb l’infant, gràcies a la ràtio reduïda.

Les activitats quotidianes que satisfan les necessitats bàsiques dels infants (alimentació, descans, afecte, participació en les activitats de neteja pròpia, etc..) ocupen molta part del temps en el dia a dia. Així com el joc autònom i espontani, quelcom innat, que neix des de dins.

En la realitat del dia a dia d’Estels ens trobem que la diversitat d’edats que conforma el grup heterogeni és un factor important a atendre. La barreja d’edats és una oportunitat per créixer en un entorn similar al familiar, en el que els més petits desitgen adquirir les habilitats dels que són una mica més grans i els grans poden reviure l’atenció i la criança que necessiten els que són una mica més petits, recordant en el seu propi cos i memòria que ells van rebre la mateixa atenció afectuosa. La individualització en el nostre acompanyament, ens permet atendre aquesta diversitat d’edats, interessos i necessitats. La nostra tasca busca acompanyar els infants en aquest creixement natural, promovent un espai adequat pel seu desenvolupament, a través del joc autònom i espontani, el tracte individual i amorós en els moments de cura, i el respecte pel moviment i el ritme saludable per ells.