Presentació del Moviment de Renovació Pedagògica de l’Alt Empordà amb Catherine L’Ecuyer

······· Aprenent a cultivar el DESIG DE CURIOSITAT i el MISTERI ·······

Aquesta tarda en l’acte de presentació del Moviment de Renovació Pedagògica de l’Alt Empordà​ hem pogut gaudir de les paraules de Catherine L’Ecuyer que ens ha parlat del seu llibre Educar en el asombro.

Catherine es refereix a la curiositat com al desig de coneixement. Per cuidar aquesta curiositat innata es necessita respectar el silenci i els ritmes dels infants en les diferents etapes del seu desenvolupament.

El silenci afavoreix la capacitat de reflexió i per això ens ha recomanat, entre d’altres coses, apagar pantalles (teles, mòbils, tauletes…). Cal cuidar els temes dels audiovisuals perquè sovint tenen poc a veure amb el món intern dels infants i hi transcorren un nombre elevat de canvis sobtats d’escena que s’allunyen molt del tempo lent del món real.

“Allò que la informació consumeix és atenció de qui la rep. Conseqüentment, una gran quantitat d’informació crea un empobriment de l’atenció.” Herbert Simon (1970)

I amb aquest mateix silenci i aquesta presència de l’adult, pren importància la rutina, no com a quelcom mecànic, sinó com un ritual que afavoreix la curiositat.  En el triangle que es crea entre l’infant, el món que l’envolta i l’adult referent, l’infant mira als ulls de l’adult per entendre el sentit del què està passant, fent seva la mirada de l’adult.

“No et preocupis perquè els teus fills no t’escolten, ells et miren cada dia.” Mare Teresa de Calcuta

De les seves paraules se’n desprèn la importància de respectar la veritat i la bondat dels infants com a expressió visible de la bellesa: els seus ritmes, la seva innocència, la seva necessitat de límits, la set de bellesa i de misteri. El misteri, com una oportunitat infinta per conèixer el món.

–Quantes estrelles hi ha al cel?

–No ho sé, és un misteri. Tu què creus?

Catherine L'Ecuyer_Educar en el asombro

I ara …. a “Educar en la realidad”.